«

»

aug 07

Koelwater

Met ons optreden op 3 Mei bij rally for kids merkte we dat we koelwater verloren. Na de aankomst in Heeten is Jan-Willem op onderzoek uitgegaan omdat hem dit niet gerust stelde. De koppakking konden we al snel uitsluiten want we kregen geen overdruk op het koelsysteem. En een directe doorslag naar het oliesysteem leken we ook uit te kunnen sluiten omdat we geen olie in het koelwater kregen. Wat moest het dan zijn, de kachel radiateur, de waterpomp of de slangen? Dus deed hij verschillende pogingen om het lek boven water te krijgen, dit lukte alsmaar niet tot afgelopen weekend. Hij heeft de motor flink op temperatuur gebracht en daarna de radiateur afgedekt om meer druk op het systeem te krijgen. Na deze actie heeft hij de pijlstoktest gedaan en knetterde de vloeistof op de pijlstok als popcorn, ofwel het lek is boven water…

Er kwam dus wel degelijk koelwater in het smeersysteem, maar omdat ze een open carterventilatie hebben en de motor meer heet als warm is verdampt het gering gelekte koelwater eerder dan het neerslaat. En was dus het constateren van de lekage met normale druk in het koelsysteem bijna onmoglijk.

Maar waarom dan geen olie in het koelsysteem? Nou omdat hij doorgeslagen was naar en retour kanaal, en deze zijn dus drukloos. De olie stroomt hier op z’n gemak door naar het carter, dus kan er zonder enige moeite water in het retourkanaal geperst worden. (Het koelsysteem staat maximaal onder 1,5Bar druk)

Vanmorgen is Jan-Willem dus ook begonnen met de demontage van de cilinderkop. Al snel leek de fout nog makkelijker dan gedacht, het leek namelijk zo te zijn dat er één van de kopbouten niet strak zat. En na de volledige demontage van de cilinderkop bleek dit dus ook voor 98% zeker te zijn…. En werd ook nogmaals bevestigd dat er koelwater via de olieretour in het oliesysteem gelekt te zijn, hier zat dus ook de kopbout niet strak genoeg. Dus direct maar een nieuwe kopset besteld en de kop voor een vlakbeurtje weggebracht.. Aanstaande vrijdag is de kop weer klaar en kan de volvo Zaterdag weer de paden op.